Kierrätystä ja uudelleenkäyttöä Linné-yliopistossa

Kalmarin uudessa Linné-yliopistossa kestävyys on otettu huomioon sekä materiaalivalinnoissa että energiansäästöratkaisuissa. Sisustuskin noudattaa samaa ympäristöystävällistä linjaa, sillä osa yliopiston nykyisistä kalusteista käytettiin uudelleen tai kierrätettiin kestävällä tavalla.

Yksi Kalmarin historian suurimmista rakennushankkeista, uuden Linné-yliopiston rakentaminen, on täydessä käynnissä. Kaupungin satamassa sijaitsevat uudet rakennukset siirtävät koko Linné-yliopiston yhteen paikkaan ja täydentävät Växjön kampusta. Ruotsalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita houkuttelevan kampuksen kahvilat ja ravintolat tarjoavat kohtaamispaikkoja myös paikallisille asukkaille ja turisteille. Yliopiston alueen rakentamisesta vastaa Skanska, joka keskittyy ennen kaikkea kestäviin materiaaleihin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin. Vihreät valinnat heijastuvat myös yliopiston sisustuksessa, jossa nykyiset huonekalut aiotaan käyttää uudelleen tai kierrättää. Input interior, joka toimittaa suurimman osan yliopiston sisustuksesta, vastaa myös uudelleenkäytön projektinhallinnasta – ilmiö, joka kasvaa maailman ilmastohaasteiden tahdissa.

– Yhtenä edellytyksenä uuden sisustuksen hankkimiselle Linné-yliopistoon oli se, että vastasimme huonekalujen koko uudelleenkäyttö- ja kierrätysprosessista. Tätä järkevää sisustuksen uudistamistapaa olemme käyttäneet jo monissa aiemmissa projekteissa. Olemme onnistuneet kerryttämään osaamista ja kokemusta, jotka tekevät meistä luottavaisia prosessin suhteen”, sanoo Input interiorin aluejohtaja Erik Lundqvist.

 

Dokumentoitu kierrätys

Linné-yliopisto tilasi Input interiorin inventoimaan ja lajittelemaan ne tuotteet, jotka voidaan käyttää uudelleen itse tai antaa muiden toimijoiden käyttöön, osana kiertokulkua. Käyttökelvottomat huonekalut hävitetään ympäristöystävällisellä tavalla. Prosessi dokumentoidaan ja esitellään lopuksi raportissa.

Ympäristön kannalta tehokkainta on huonekalujen uudelleenkäyttö. Linné-yliopiston nykyisistä kalusteista jopa 61 prosenttia sai uuden elämän, joko uusissa tiloissa tai jonkun muun luona. Loput 39 prosenttia lajiteltiin ja kierrätettiin ympäristöystävällisellä tavalla. Prosessin tuloksena säästettiin 112 tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa yli 700 000 henkilöautolla ajettua kilometriä.

– Yhteistyömme Input interiorin ja heidän alihankkijoidensa kanssa on ollut hyvää ja läpinäkyvää aina uudelleenkäytön hallinnasta toimituksiin sekä kierrätettyjen ja uusien kalusteiden ennakkotarkastuksiin, sanoo Tommy Andersson, Linné-yliopiston ostaja.

 

 

Uutta ja lähellä valmistettua

Kierrätyksen ja uudelleenkäytön lisäksi Linné-yliopisto investoi uusiin, kestäviin kalusteisiin. Sisustukseen on valittu uusia huonekaluja muun muassa skånelaiselta Blå Stationilta ja smoolantilaiselta Lammhultsilta.

– Yliopisto yhdistää tällä hetkellä Växjön ja Kalmarin, ja yliopistoon saapuu opiskelijoita ja tutkijoita ympäri maailmaa. Onkin hienoa pystyä esittelemään heille smoolantilaisia huonekaluperinteitä ja käsityötaitoa, Erik Lundqvist toteaa.

Linné-yliopiston ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2018, minkä jälkeen päästiin muuttamaan valmiisiin tiloihin. Kolmas ja viimeinen vaihe päättyy vuonna 2020, jolloin koko yliopisto on valmis.

 

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä!

Kiitos

Palaamme sinulle mahdollisimman pian.

Takaisin lomakkeeseen
Pahoittelemme.

Odottamaton tekninen virhe, yritä ystävällisesti uudelleen.

Takaisin lomakkeeseen