Väriä elämään!
Värit vaikuttavat meihin kaikkiin, vaikka emme sitä aina itse tiedostaisikaan. Värit vaikuttavat mielentilaamme ja käyttäytymiseemme. Tämän vuoksi voi olla vaikeaa valita muita kuin neutraaleja värejä sisustukseen. Mitä värit viestivät? Mitkä värit sopivat yhteen ja mitä tulisi ottaa huomioon julkisten tilojen värisuunnittelussa?
Värien vaikutus ihmisten käyttäytymiseen on psykologian haara, jota on tutkittu jo yli 200 vuotta. Voidaan nähdä, että aivot tulkitsevat värejä saman tapaisesti kuin puhetta, tämän vuoksi värien valinta luokitellaan usein sanattomaksi viestinnäksi.
Mielikuvamme väreistä yhdistyvät luontoon; esimerkiksi aivomme heijastavat tulen punaiseen ja lämpimään sekä vastaavasti veden siniseen ja kylmään. Yhdistämme värit myös helposti tiettyihin ominaisuuksiin, jotka ovat sidoksissa kulttuuriympäristöömme, jossa olemme kasvaneet. Esimerkiksi valkoinen yhdistetään länsimaissa viattomuuteen ja rauhallisuuteen, mutta Kiinassa valkoinen on surun väri ja länsimaissa suru koetaan taas usein mustana. Länsimaissa värit koetaan seuraavasti: punainen – intohimo ja jännitys; sininen – luottamus ja auktoriteetti; vihreä – harmonia ja ympäristö; keltainen – ilo ja leikkisyys.
Värien valinta julkisissa tiloissa
Sisustustaminen väreillä voi olla suuri haaste. Erityisesti julkisissa tiloissa, jossa monilla on eri mielipiteitä ja värimieltymyksiä. Natural Colour System ®️©️ on NCS Colourin värisysteemi, joka tukee suunnittelijoita ja arkkitehtejä väriviestinnässä. Keskustelimme NCS Colourin luovan johtajan Karl Johan Bertilssonin kanssa, värivalinnoista ja -vinkeistä julkisiin tiloihin:
– Julkiset tilat on laaja käsite ja niiden värivalinnoilla on suuri ero esimerkiksi sairaaloiden, toimistojen ja hotellien välillä. Sairaaloiden värivalintoja ohjaa turvallisuus ja toiminnallisuus, toimistojen tehokkuus ja yhteenkuuluvuus sekä hotellien kodinomaisuus. Kaikissa julkisissa tiloissa tulisi ottaa huomioon värien toiminnallisuus. Voimme esimerkiksi käyttää paljon vastakohtavärejä, jotka tukevat eri tilojen hahmottamista – lattian ja seinien yhtymäkohtaa, hätäuloskäyntejä jne. Haasteena on yhdistää estetiikka ja toiminnallisuus.
Karl Johanin mukaan yksi yleisimmistä virheistä on, että ei huomioida tilan olemassa olevaa värimaailmaa:
– Yksittäinen väri ei pääse oikeuksiinsa vaan se tarvitsee ympärilleen muita värejä. Siksi esimerkiksi katon värivalinnassa tulee miettiä, mitä värejä tilassa jo on ja mitä niistä emme voi tai halua muuttaa ovien, lattian tai sohvan osalta. Näin huomioidaan tuleva värikokonaisuus ja sen luoma tunnelma tilassa. Tavallista on myös se, että pyritään valitsemaan samat värit eri tyyppisille tuotteille, joka harvoin luo hyvän kokonaisuuden, sanoo Karl Johan ja jatkaa:
– Tärkeää on myös huomioida tilan valaistus. Värimaailma ja tunnelma muuttuvat tilassa eri valossa. Tavallisin väri; valkoinen on harvoin puhdas valkoinen vaan siinä on aavistus keltaisuutta, sinisyyttä, punaisuutta tai vihreyttä. Siihen vaikuttaa pinnan materiaali, pinnan kiiltoaste ja tilan valaistus. Kontrasteja käytetään myös usein, vaikka väreissä on samoja vivahteita.
Dagny Thurmann-Moe johtaa väristudiota nimeltä Koi Oslossa. Toimisto työskentelee kaupunkiympäristöjen, rakennusten julkisivujen ja julkisten tilojen sisustusten värisuunnitelmien parissa. Hän mukailee samaa linjaa:
– Julkisten tilojen värivalinnan tulee olla tehokas ja tilaan kohdennettu. Huomioon tulee ottaa sekä tila että käyttäjäryhmä. Lisäksi värivalintojen tulee parantaa asiakaskokemusta. Tulee hyödyntää tiedot siitä, miten värit muuttavat tilan tunnelmaa. Suurin haaste on käyttää värejä julkisissa tiloissa myös niin, että värivalinnat tukevat ylläpitoa ja siivousta.
Ajatuksia trendeistä
Mitkä värit ovat “tapetilla” juuri nyt? Karl Johan vastaa kysymykseen:
– Tulevien vuosien väritrendit ovat hillitympiä ja vähemmän värikkäitä kuin aiemmat. Vaimeat väriskaalat, lämpimät harmaansävyt, pastellisävyt ja syvänsiniset sävyt. Jopa keltainen väri on tervetullut kokonaisuuteen. Kestävien arvojen liittäminen mukaan sisustamiseen, ympäristötietoisuus ja sukupuolineutralius ovat yhä tärkempiä asioita. Vastakohtana edellisiin kysyntä teknisistä ratkaisuista kasvaa samanaikaisesti kuin huolehdimme yksityisyydestämme. Nämä kaikki vaikuttavat trendiväreihin.
Julkisen tilan sisustus ja kotisisustus kulkevat usein käsikädessä, selittää Karl Johan:
– Nykyisissä ja tulevissa trendeissä värit ovat enemmän yhtäläisiä kodeissa ja julkisissa tiloissa. Suuria eroja ei ole havaittavissa. Nykyiset ja tulevat tredivärit ovat hillitympiä ja sopivat siis kaikkiin tiloihin.
Karl Johanin mukaan asiat, jotka vaikuttavat värimieltymyksiimme ovat yhtäläisiä kaikissa tiloissa – mutta värien toiminnallisuus on tärkeämpää julkisissa tiloissa:
– Kotona priorisoidaan estetiikka ja värimaailmalla pyritään luomaan viihtyisä ja kotoisa tunnelma. Julkisissa tiloissa värien tulee myös olla toiminnallisia ja valinta ei voi silloin perustua ainoastaan trendeihin, vaan myös toiminnallisuuteen ja riittäviin kontrasteihin erottamaan kulkuväyliä ja tiloja.
Dagny Thurmann-Moe on samaa mieltä:
– Toiminnallisuus ratkaisee, mitkä värit tuntuvat oikealta vuonna 2019. Värit ovat tehokas työkalu ja niitä tulee käyttää oikein. Se mikä on trendikästä, ei ole niin tärkeää. Tavoite on, että värien tulee kestää huoltovälin eli noin 20 vuotta. Vuoden 2019 sisustuksen värimaailman valinta peilaa ko. tilan persoonallisuutta ja arkkitehtuuria. Dagny korostaa myös, että on aika tarkastella uudelleen värimaailmaa työpaikoilla Pohjoismaissa:
– Valkoinen/harmaa/musta ”-instituutiotyyliä” on suositeltu välttämään jo 80-luvusta asti, mutta käytössä ovat edelleen nämä samat värit, jotka toimivat huonosti työympäristössä.